تفاوت بین بوتاکس و فیلرهای پوستی: کدام بهتر است؟
مقدمه:
این روزها برای رفع چین و چروک، گزینه های درمانی متعددی وجود دارد که همچنان نیز در حال افزایش اند. برای این منظور محصولات بی شماری در بازار موجود است و مردم نیز در این زمینه هر روز بیشتر به پزشکان و متخصصان پوست و جراحان فک و زیبایی صورت رو می آورند تا راه حل ماندگارتری برای از بین بردن چروک ها پیدا کنند. از این میان، سم بوتولینوم نوع A (بوتاکس) و پرکننده های پوستی (فیلر ها)یا همان ژل ها،روش های ماندگارتری هستند. هر دو این روش ها را می توان برای رفع چین و چروک به کار گرفت، اما تفاوت هایی نیز بین این دو وجود دارد که لازم است قبل از انتخاب مورد توجه قرار گیرد. در این مقاله تفاوت بین بوتاکس و فیلرهای پوستی را بررسی میکنیم.
موارد استفاده بوتاکس و فیلر:
بوتاکس و فیلر را می توان به طور یکسان مورد استفاده قرار دار اما در مواردی نیز کاربردهای متفاوت دارند.
بوتاکس چیست؟
بوتاکس،در واقع یک فرم خالص از سم بوتولینیوم است که از باکتری کلسترودیوم بوتولینوم به دست می آید.
این ماده بیش از دو دهه است که در بازار وجود دارد و از آن برای درمان اختلالات عصبی ناشی از ضعف عضلات استفاده می شود. از این دارو همچنین برای درمان میگرن و مصارف پزشکی دیگر نیز استفاده می شود.
از حالت رقیق شده این سم، برای فلج عضلات پیشانی، بین دو ابرو، اطراف چشم و نقاط دیگر استفاده می شود که با افزایش سن نیز، چین و چروک های این نواحی بیشتر می شوند.
تزریق بوتاکس به صورت موضعی در محل چین و چروک، باعث می شود که ارسال پیام های عصبی به این عضلات به طور موقت غیر فعال شده و توان حرکاتی مانند اخم کردن، جمع کردن چشمها، بالا بردن پیشانی و غیره از فرد گرفته شود.
بوتاکس برای رفع خطوط ریز ناشی از تجزیه کلاژن، استفاده نمی شود.
روند تزریق به خودی خود فقط چند دقیقه طول می کشد و نتایج آن طی دو هفته قابل مشاهده است.
ژل یا فیلرهای پوستی ؟
فیلرها، پرکنندهها یا حجم دهنده های پوستی هستند که ژل مانند بوده و برای جوانسازی پوست استفاده میشوند. از تزریق فیلرهای پوستی میتوان برای جبران حجم از دسته رفته، رفع چین و چروکها، بهبود شکل انحناهای سطحی صورت و بدن استفاده کرد.
فیلرها در درجه اول برای درمان خطوط لبخند مورد استفاده قرار می گیرند. اگرچه می توان از این مواد برای پر کردن لب و گونه ها نیز استفاده کرد.
گاهی اوقات نیز، از این مواد برای درمان جای زخم ها استفاده می شود. فیلرها برای پر کردن نواحی دیگر بدن؛ مثل سینه ها، مورد تأیید نیستند.
این پرکننده ها به اشکال مختلف ارائه می شوند و مانند بوتاکس قابل تزریق می باشند.
سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)، موارد زیر را از میان فیلرها مورد تایید قرار داده است:
- هیدروکسیلاپاتیت کلسیم(Radiesse) ؛ یک محلول ژل موقتی است که به مدت هجده ماه دوام دارد.
- کلاژن؛ نوعی فیلر موقتی که تا چهار ماه دوام می یابد.
- اسید هیالورونیک؛ ماده ای موقتی که پس از شش تا دوازده ماه تاثیر خود را از دست می دهد.
- اسید پلی- لاکتیک؛ ماده ای که توسط انسان ساخته شده و تا حدود دو سال دوام می یابد.
- دانه های پلی متیل متاکریلات؛ که تنها نوع دائمی پرکننده پوستی موجود می باشند.
نمونه کارهای تزریق بوتاکس و فیلر در مطب دکتر مهدی غلامی در مشهد
میزان کارایی و اثربخشی بوتاکس و فیلر:
-
تزریق بوتاکس تا چه حد موثر است؟
بنا به گفته آکادمی چشم پزشکی آمریکا(AAOS) ، تزریق بوتاکس برای اکثر افراد موثرواقع می شود و اثرات ان را معمولا طی یک هفته می توان مشاهده کرد.
بوتاکس فقط روی چین و چروک هایی که ناشی از حرکت عضلات هستند اثر می کند که با عنوان چین و چروک هاى دینامیکی یا پویا شناخته می شوند. معمول ترین چین و چروک های دینامیکی که بوتاکس می تواند درمان کند، خطوط روی پیشانی و پنجه کلاغی اطراف چشم است. این خطوط دراثرلبخند زدن،اخم کردن و سایرحالتهای صورت ایجاد می شوند.
این ماده بر روی خطوط و چین و چروک های ظریف چال مانند یا ناشی از چاقی در صورت که به عنوان چین و چروک استاتیک شناخته می شوند، اثر نخواهد کرد.
چین و چروک ها یا ستاتیک شامل خطوطی درگونه ها،گردن و گونه میباشد.
بوتاکس یک درمان دائمی نیست و نتایج آن معمولا بعد ازچهار تا شش ماه از بین خواهد رفت و پس از آن باید درمان را تجدید کرد.
۲۴ ساعت پس از دریافت تزریق، می توانید فعالیتهای روزانه خود را از سر بگیرید.
-
ژل یا فیلرهای پوستی تا چه حد موثر اند؟
تزریق فیلرها نیز از روش های مؤثر به حساب می آید و معمولا نتایج آن از نتایج بوتاکس طولانی تر است. با این وجود، نتایج بسته به نوع ماده پرکننده ای که انتخاب می کنید، متفاوت است.
اثر برخی از فیلرها شش ماه طول می کشد، در حالی که برخی دیگر تا دو سال یا بیشتر نیز دوام می یابند.
عوارض جانبی بوتاکس و فیلر:
به طور کلی، بوتاکس و فیلر ها ایمن به حساب می آیند و عوارض جانبی آن ها در کمتر از تنها یک درصد مشاهده می شود و بیشتر این موارد نیز جزئی هستند.
هر ساله میلیون ها نفر درمان های بوتاکس و فیلر را انجام می دهند و طبق مطالعات انجام شده نیز انجام این عمل ها توسط متخصصین پوست با تجربه بسیار ایمن است.
با این حال، تزریق بوتاکس و ژل نیز مانند بسیاری از فرایند های پزشکی و درمانی، ممکن است با عوارضی همراه باشند. بنابراین بهتر است که قبل از انجام این کار، کاملا از این عوارض اطلاع یابید.
-
خطرات و عوارض جانبی بوتاکس
بنا به گزارش آکادمی چشم پزشکی آمریکا (AAOS)، بهتر است که بوتاکس تنها برای افرادی مورد استفاده قرار گیرد که از سلامت کامل برخوردارند تا عوارض جانبی ناشی از آن کاهش یابد.
برخی از خطرات و عوارض جانبی ناشی از بوتاکس عبارتند از:
- ایجاد کبودی در محل تزریق
- افتادگی پلک ها، که معمولا چندین هفته طول می کشد تا برطرف شود.
- قرمزی و تحریک پذیری چشم
- بروزسردرد
همچنین ممکن است این درمان به دلیل آنتی بادی هایی که با سم مبارزه می کنند ، اثر نکند. این اتفاق درکمترازیک درصد از افرادی که درمان بوتاکس را تکرار کرده اند اتفاق می افتد.
مصرف قطره چشم قبل از تزریق بوتاکس ممکن است به کاهش برخی از عوارض جانبی کمک کند. همچنین برای جلوگیری از کبودی ، چند روز قبل از تزریق مصرف هرگونه رقیق کننده خون را متوقف کنید.
در موارد زیر تزریق بوتاکس اصلا توصیه نمی شود.
- در صورت بارداری یا شیردهی
- اگر عضلات صورت ضعیف باشند.
- اگر دچار مشکلات پوستی یا زخم های عمیق باشید.
- در صورت ابتلا به بیماری مولتیپل اسکلروز یا انواع دیگربیماری های عصبی عضلانی.
آیا تزریق بوتاکس در دوران بارداری و شیردهی مجاز است؟
-
خطرات و عوارض جانبی ژل و فیلر
فیلرها نسبت به بوتاکس احتمال خطرات و عوارض جانبی بیشتری را دارند. عوارض جانبی شدید نادر است. عوارض جانبی متوسط معمولاً طی دو هفته از بین می روند.
بعضی از این عوارض عبارتند از:
- وجود آلرژی و واکنش های حساسیتی
- ایجادکبودی
- بروز عفونت
- سوزش یا خارش پوست
- قرمزی
- بیحسی
- ایجاد زخم
- ظاهر نامطلوب مانند عدم تقارن،برآمدگی یا چروک شدن بیش از حد
- احساس ماده پرکننده در زیر پوست
- مرگ سلولهای پوستی به دلیل از دست دادن جریان خون به آن ناحیه.
در بعضی موارد نیز ممکن است عوارض شدیدتری همچونالتهاب و تورم طولانی مدت در صورت رخ دهد که در این صورت کمپرس یخ، تا حد زیادی می تواند به کاهش بیحسی و التهاب کمک کند.
اگر تصمیم دارید از نوع خاصی از ماده فیلر استفاده کنید، توصیه می شود که برای کاهش عوارض جانبی، قبل از اقدام به این عمل، حتما آزمایش آلرژی انجام دهید.
تاثیر فیلرها برای افراد سیگاری زودتر از بین می رود. اما اگر دارای شرایط سلامت کافی باشید، از فیلر نیز مانند بوتاکس بهترین نتیجه و کمترین عوارض جانبی را دریافت خواهید کرد.
برای اطلاع از جراحی های بینی اینجا کلیک کنید.
هزینه، دسترسی و روش استفاده بوتاکس و فیلر:
تزریق بوتاکس و فیلرهای پوستی توسط متخصصان پوست و بهترین جراح فک و صورت در مشهد، به طور گسترده در دسترس است و انجام این عمل نیز به صورت سرپایی در مطب پزشک یا مراکز مراقبت از پوست انجام می شود. اما برای انجام این کار ابتدا نیاز دارید که با پزشک با تجربه مشورت کنید.
تزریق بوتاکس یا ژل از آنجا که جزو عمل های زیبایی محسوب می شوند، هیچ یک تحت پوشش بیمه نیستند. البته تزریق بتاکس برای رفع اسپاسم عضلانی یا در رفتگی مکرر مفصل فک درمانی بوده و تحت پوشش بیمه است.
-
دسترسی بوتاکس و روش استفاده از آن
متخصصین مراقبت از پوست و یا پزشکانی که در جراحی و درمان هر قسمت از صورت تخصص دارند، مانند جراحان فک و صورت می توانند تزریق بوتاکس را انجام دهند. یکی از مزایای بوتاکس این است که تزریق آن برای بسیاری از افراد بدون نیاز به عمل جراحی یا ریکاوری، ایمن و مؤثر است.
میانگین هزینه تزریق بوتاکس نیز بسته به اینکه چه نواحی از صورتتحت درمان قرار می گیرند و این که در کدام منطقه جغرافیایی زندگی می کنید، متفاوت است.
-
دسترسی و روش استفاده از فیلرهای پوستی
فیلرها معمولاً توسط متخصصین پوست یا متخصص فک و صورت ماهر در مشهد انجام می شود، اما سایر ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی نیز می توانند تزریق ژل یا فیلر را انجام دهند.
هزینه های درمان فیلرهای پوستی نیز با توجه به نوع مواد آن و حجم و میزان استفاده متفاوت است. در مورد تخمین هزینه های خاص برای اهداف درمانی خود می توانید با پزشک خود صحبت کنید.
برای اطلاع از جراحی های فک و صورت اینجا کلیک کنید.
نکته پایانی:
فیلرها می توانندنسبت به بوتاکس نتایج طولانی مدت تری داشته باشند، اما از طرفی عوارض جانبی بیشتری نیز دارند. همچنین باید در نظر داشت که بوتاکس و فیلر مشکلات متفاوتی را درمان می کنند و معمولاً در نواحی مختلف صورت مورد استفاده قرار می گیرند.
همچنین می توان درمان بوتاکس و فیلر را همراه یکدیگر انجام داد تا به نتایج مطلوب تری رسید.
نتیجه گیری:
تزریق ژل و بوتاکس از رایج ترین اقداماتی است که این روزها افراد را روانه مراکز مراقبت از پوست می کند. این روشها به دلیل نتایج فوری و عوارض بسیار کمی که دارند، متقاضیان و طرفداران زیادی دارند. اما مهمترین نکته در انتخاب میان بوتاکس وفیلرهای پوستی، نوع چروکهایی است که میخواهید از شر آنها خلاص شوید. بوتاکس بهترین گزینه برای چروک های ناشی از حرکت ماهیچهها است؛ چراکه باعث کاهش تحرک و قابل مشاهده بودن آنها میشود. این چروکها زمانی ایجاد میشوند که چهره در حال نشان دادن عواطف یا ایجاد حالتها است. این چروکها معمولا در پیشانی و اطراف ابروها ایجاد میشوند. پرکنندههای صورت برای چروکهای ثابت و غیر متحرک مناسب هستند. چروکهایی که حتی زمانی که چهره شما آرام است و هیچ احساسی را نشان نمیدهد نیز قابل مشاهدهاند. این نواحی خالی و فرورفته هستند و اگر با پرکنندههای پوست پر شوند، بسیار مفید خواهد بود.
تفاوت بین بوتاکس و فیلرهای پوستی خیلی مهم است؛ بهتر است براى بوتاکس و فیلر به یک متخصص پوست با تجربه، جراح پلاستیک یا جراح زیبایی صورت مراجعه کنید.
منبع: